írta: | on Vegyes | 8 komment

Az Amazon a mai napon csak még jobban megerősítette a pozitív tapasztalataimat – teljesen váratlanul becsöngetett a DHL futára, és elhozta a vadiúj Kindle-t.

Nagyjából 48 óra telhetett el a bejelentés óta, az aznap este megrendelt Kindle meglepetésre nem jövő héten (a hivatalosan október 6-ra vállalt időpontra) érkezett meg, hanem másfél órája.

Ennyi idő alatt persze nem lehet kompletten tesztelni egy ilyen eszközt, inkább csak néhány pontot volt alkalmam ellenőrizni, és persze az első benyomásokat lehet összegezni – később persze lesz alaposabb vélemény is.

Ami megjött, az tehát a simán Kindle névre hallgató, legalapabb készülék – “fapadosnak” mégsem mondanám: habár az EU-ra 109, USA-ra akár 79 dolláros ár jelentős kompromisszumok megkötésére késztethette a gyártót, azt máris kijelenthetem, hogy csak ajánlani tudom bárkinek.

Az új Kindle is ízléses, és az eszközt jól védő csomagolásban érkezik, ahogy ezt a magas minőséget már megszokhattuk az Amazontól. Letisztult egyszerűség, csak a lényegre koncentrálva. A csomagban egy rövidke használati útmutatót kapunk, meg egy microUSB kábelt – ahogy korábban is, ezen keresztül tölthetjük az aksit, illetve pakolhatunk rá e-könyveket.

Csak e-könyvet érdemes rápakolni, hiszen az egyik kompromisszum az a hanglejátszási képességek teljes hiánya. Engem ez annyira nem zavar, a tavalyi Kindle 3 tesztemben már írtam, hogy az mp3 játszó képességeiről nem győzött meg az eszköz, egy átlagos mobiltelefon szerintem jobban szól. Az “Experimental” menüpontban viszont megmaradt a webböngésző, de az e-inkes kijelzőn való webböngészésnek továbbra sem vagyok egy elkötelezett híve.

A másik kompromisszumért előnyt is kapunk viszont: mint látható, a billentyűzet lehagyásával érezhetően kisebb lett a Kindle. Sőt, nem csak a hossza csökkent ezzel, de sikerült picivel keskenyebbre is venni – ettől még sajnos egy átlag ingzsebbe nem fér el, de a farmernadrág hátsó vagy oldalsó zsebébe már pont elfér. A specifikációk szerint sok grammal könnyebbé is vált a dolog, de aki ezt érzékelni tudja, az jelentkezzen patikamérlegnek.

Nem tudom viszont még eldönteni, hogy az oldalsó lapozógombok méretcsökkenése mennyire gond: lehet, hogy csak túlságosan megszoktam a K3-at, és azért tűnik kényelmesebbnek annak a lapozója. Szerencsére megmaradt az a jó Kindle szokás, hogy mindkét oldalra tettek előre és visszalapozógombot is, nem értem, hogy más e-könyv olvasókból miért spórolják ki ezt.

A lényeg azonban, a kijelző sem minőségi szempontból nem romlott, sem pedig a felülete nem lett kisebb: ugyanolyan gyönyörűen jeleníti meg az olvasnivalót, mint az elődje. A K3 már szerintem elérte az emberi szemnek érzékelhető csúcsot, fejleszteni biztos lehet rajta kinézetileg, de egyelőre minek – majd ha eljön a színes kijelző e-ink korszaka.

Némileg gyorsabb lett az új Kindle, ugyanazt a regényt megnyitva, ugyanolyan font és betűméret beállításokkal, ha csak picivel is, de gyorsabban lapozott az új verzió, de ez nem olyan nagy előny, hogy ezért érdemes lenne cserélni.

Jogos kérdés, hogy billentyűzet és érintésérzékeny felület nélkül, csak a középső navigációs gombra hagyatkozva mennyire kényelmetlen a gépelés. A válaszom ezzel kapcsolatban kettős:

- amire nekem kell (néha keresni a szövegek között, mappákat elnevezni, wifi jelszót beírni) bőven elegendő. Viszonylag gyorsan meg lehet szokni ezt a pötyögést, egyáltalán nem tűnik kényelmetlennek. Sőt, van végre ékezetes betű is, ami határozottan pozitívum
- egy jogász ismerősnek viszont látatlanban inkább a Keyboard változatot ajánlottam: minthogy neki cél lenne az, hogy a mindenféle törvénytárakat, jogszabályokat tárolhassa rajta és adott esetben villámgyorsan kereshessen bennük, neki lehet, hogy nem lenne elegendő ez a pötyögős sebesség. Bár lehet, hogy erre még jobb lenne neki a Touch verzió, én bízom benne, hogy jövőre azok is kaphatóak lesznek nálunk.

Az első benyomás tehát pozitív: a kérdés az, hogy mennyire fog gondot okozni a kisebb tárhely (szerintem nem annyira), és hogy a kisebb akkuidő mennyire lesz érzékelhető. De ezen tényezők nem ismeretében is bátran tudom ajánlani mindenkinek – a billentyűzet léte / nemléte lehet leginkább kardinális kérdés, az viszont teljesen egyéni preferencia kérdése. Aki viszont nagyon árérzékeny, és a lehető legkevesebb pénzből akar profi e-könyv olvasót, annak azt tudom mondani, hogy rendelje meg mielőbb! A 109 dolláros ár verhetetlen, a postaköltség kb. 20-25 dollár – sajnos viszont mostantól kezdve 25% ÁFA terheli a megrendelést, tehát kevesebb, mint 30.000 Ft-ból de továbbra is egy nagyon magas minőségű eszközt kaphat.


Miyazaki Jun

 

 

Tags: , , ,

8 komment

  1. elmouse
  2. elmouse
    • biankakrisztina
      • Atyaman

Kommentelj!