írta: | on Vegyes | Nincs hozzászólás

Tegnap, az Országos Széchényi Könyvtárban több, mint 20 e-könyves szereplő ült le, hogy az Egyesülés az e-könyvekért nevű civil szervezet alapító dokumentumát aláírja. Köztük volt az SFportal E-Book is.

Forrás: OSZK

A társaság rendkívül színes abban a tekintetben, hogy sok különböző irányból érkeztek szereplők. Van köztünk kisebb-nagyobb (e-)könyvkiadó, terjesztő, de több blog révén képviselteti magát a “civil”, olvasói szféra is. A könyvtári szakma pedig nem csak helyet biztosított az eseménynek, de szintén részt vesz az egyesülés munkájában, hiszen az e-könyves forradalom érinti a könyvtárosokat  is.

Vannak olyan kihívások az e-könyvek piacán, amik igénylik a közös fellépést – adott esetben a versenytársak összefogását is igénylik. A legégetőbb és legnehezebb probléma például a 27%-os ÁFA, ami az e-könyveket sújtja a papírkönyvek 5%-os kulcsával  szemben – ennek megoldására minden bizonnyal nemzetközi szervezetekkel is fel kell majd vennie a kapcsolatot az egyesülésnek, mert a probléma EU-s szintű. (Jó hír, hogy a francia pénzügyi és kulturális tárca elég erőteljesen szervezkedik, és az EU-n belüli szövetségeseket keres a kedvezményes ÁFA-körbe való soroláshoz.)

A jövőben, remélhetőleg már ősszel lesznek az egyesülésnek közös, az e-könyvet népszerűsítő akciói – havonta egyszer, de inkább kétszer le szoktunk ülni megbeszélni a terveket, teendőket, a nyári hőség ellenére is. :)

Bízom benne, hogy az egyesülés munkája előbb-utóbb olyan eredményekhez fog vezetni, ami pozitív hatással lesz nem csak a kiadókra, terjesztőkre nézve, hanem az olvasókra és az e-formátumban publikáló írókra nézve is.

– Miyazaki Jun

 

 

Tags:

Kommentelj!